فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال هشتم شماره 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد ایمنی، سحر علیزاده*، نیلوفر موسوی صفحات 1-14

    زمینه و هدف:

     عمل جراحی سزارین شایع ترین عمل جراحی در زندگی زنان می باشد و به دلیل اهمیت تجارب مادر از زایمان، هدف از این مطالعه کیفی تبیین عوامل تنش زا طبق تجربه مادران حین این عمل جراحی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کیفی که به روش تحلیل محتوی قراردادی انجام شد، تعداد 8 نفر از زنان باردار نخست زای سزارینی به روش نمونه گیری در دسترس از بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران انتخاب شد. سپس علاوه بر مشاهده و مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه ای عمیق و نیمه ساختاریافته از شرکت کنندگان مبنی بر عوامل تنش زا و اضطراب هایی که در اتاق عمل هنگام جراحی سزارین با آن رو به رو شدند صورت گرفت و داده ها با استفاده از روش گرانهیم و لاندمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از تجزیه و تحلیل، تعداد هشت مضمون فرعی و سه مضمون اصلی به دست آمد که سه مضمون به دست آمده شامل عدم آگاهی مادران، مشکلات ارتباطی کارکنان و نیازهای روانی مادر بودند که از اصلی ترین عوامل تنش زا در مادران باردار نخست زای سزارینی به شمار می آیند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بسیاری از نیازهای مادران نخست زایی که جهت  سزارین به اتاق عمل می آیند پاسخ داده نمی شود که با مشخص کردن این عوامل درک مادران و کارکنان اتاق عمل را با شفاف سازی مفهوم عوامل تنش زا بهبود بخشیدیم.

    کلیدواژگان: مادران باردار، نخست زا، سزارین، عوامل تنش زا، مطالعه کیفی
  • فاطمه محمدی علی آبادی، فرشید شمسائی، لیلی تاپاک، عفت صادقیان* صفحات 15-30

    زمینه و هدف :

    در دوران پاندمی کرونا، به دلیل کمبود پرستار و افزایش روز افزون بیماران کرونایی و حجم مراقبت های پرستاری، بار کاری پرستاران افزایش یافته است. سلامت روان پرستاران می تواند از عوامل تعیین کننده بازده کاری و کیفیت عملکرد پرستاران باشد؛ لذا این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بار کار ذهنی و سلامت روان پرستاران مراقبت کننده از بیماران مبتلا به کووید -19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی، 110 نفر پرستاران شاغل در مراکز آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1399 شرکت داشتند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به وسیله ی پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه ی بار کاری ذهنی (NASA -Task load indexes)  و پرسش نامه ی سلامت عمومی (General Health Questionire) به صورت خودگزارشی جمع آوری شد. داده ها با استفاده نرم افزار  SPSS16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی. تحلیل گردید. سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کلی بار کاری پرستاران 12/1 ±65/3  که بیشترین نمره مربوط به فشار فیزیکی و کمترین نمره مربوط به کارایی به ترتیب برابر 20/3 ±74/9 و 23/9 ±27/6 بود. میانگین نمره سلامت روانی پرستاران 10/3 ±29/8 بود که بیش ترین میانگین نمره مربوط به علایم جسمانی  3/1 ±12/8  و کمترین مربوط به افسردگی  3/6±4/9 بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین بار کاری و سلامت روانی همبستگی مثبت (0/217 =r=0/001. P) بار کاری و علایم جسمانی همبستگی مثبت (0/327= r و 0/013= P) و بین فشار فیزیکی و علایم جسمانی همبستگی مثبت (0/203= r و 0/001 =P) و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، در دوران کرونا، میزان بار کاری ذهنی افزایش داشته و بین بارکاری و سلامت روان ارتباط معکوسی وجود داشت، یعنی با افزایش بار کاری سلامت روان کاهش می یابد؛ لذا پیشنهاد می شود مدیران با اندیشیدن تمهیداتی به کنترل میزان بار کاری و بهبود وضعیت سلامت روان پرستاران کمک کنند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت روان، بار کاری، پرستاران
  • نقش تفکر ارجاعی و سندرم شناختی توجهی در پیش بینی افسردگی دانشجویان
    نیلوفر میکائیلی*، شیوا رحیم زادگان، حسن طاهری صفحات 31-43
    زمینه  و هدف

     افسردگی از مشکلات شایع در بین جوانان است که می‌تواند سلامت روانی آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تفکر ارجاعی و سندرم شناختی توجهی در پیش بینی افسردگی دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی1401-1400 بود. نمون ه ی پژوهش شامل 278 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تفکر ارجاعی اهرینگ (2010)، پرسشنامه سندرم شناختی توجهی ولز (2009) پرسشنامه افسردگی بک، ویرایش دوم (1996)  بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‌افزار SPSS-23 و از طریق روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام پذیرفت.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که بین تفکر ارجاعی با افسردگی (0/001>P) و بین سندرم شناختی توجهی با افسردگی (0/001>P) در دانشجویان ارتباط مثبت معنادار وجود دارد. همچنین تفکر ارجاعی و سندرم شناختی توجهی ، افسردگی را در دانشجویان به صورت مثبت معنادار(0/001>P) پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

     این پژوهش نشان‌دهنده‌ی اهمیت پیش بینی کنندگی تفکر ارجاعی و سندرم شناختی توجهی در جهت جلوگیری از ایجاد افسردگی است. لذا اصلاح تفکر ارجاعی و حذف سندرم شناختی توجهی، می تواند گامی در راستای رهایی از افسردگی باشد.

    کلیدواژگان: تفکر ارجاعی، سندرم شناختی- توجهی، افسردگی، دانشجویان
  • سوما بهمنی، روناک شاهوی، تریفه مهری، سیده سوما ذکریایی* صفحات 48-63
    زمینه و هدف

      باتوجه به اینکه دیابت بارداری می تواند باعث مشکلات مادری و جنینی شود، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ماساژ استروک سطحی پشت بر شاخص های فیزیولوژیک زنان باردار دیابتی بستری در بیمارستان بعثت سنندج انجام  شد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بود. جامعه موردمطالعه را کلیه زنان باردار دارای دیابت حاملگی، بستری در بخش بارداری های پرخطر بیمارستان بعثت سنندج تشکیل دادند. حجم نمونه در کل 92 نفر برآورد شد و نمونه ها به صورت مبتنی بر هدف انتخاب و سپس با استفاده از تخصیص تصادفی در دو گروه 46 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و بالینی، فرم ثبت شاخص های فیزیولوژیک بود. برای گروه مداخله علاوه بر مداخلات روتین، ماساژ استروک سطحی پشت به مدت 4 روز و هر روز 10 دقیقه در ساعت 6-4 عصر انجام شد. اما گروه کنترل فقط مراقبت های روتین را دریافت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل، آنالیزواریانس انجام شد.p<0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     دو گروه قبل از مداخله از لحاظ مشخصات دموگرافیک، بالینی و شاخصهای فیزیولوزیک همگن بودند (p< 0/05). بعد از مداخله شاخص های فیزیولوژیک از جمله نبض (p< 0/001)، فشارخون سیستولیک (p< 0/001)، فشارخون دیاستولیک (p< 0/024)و همچنین تنفس (p< 0/001) درگروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشتند. اما بعد از مداخله بین دو گروه از نظر درجه حرارت بدن اختلاف معناداری دیده نشد (p< 0/001).

    نتیجه گیری:

     در زنان مبتلا به دیابت باردرای بطور موثری می توان از ماساژ استروک سطحی پشت جهت بهبود شاخص های فیزیولوژیک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، ماساژ استروک سطحی پشت، شاخص های فیزیولوژیک
  • رسول نصیری کالمرزی، سینا ولیی، فرزاد خان پور، آرین آزادنیا، سحر دالوند، فرزانه خان پور* صفحات 64-76
    زمینه و هدف

    آسم یک بیماری راه های هوایی است که زندگی بیش از میلیون ها نفر را به خطر می اندازد. پژوهش حاضر باهدف تعیین رابطه ابتلا به آسم با استرس و افسردگی در افراد 55-18 ساله در شهر سنندج انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر مورد شاهدی بوده و بیماران مبتلا به آسم مراجعه کننده به درمانگاه آسم و آلرژی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های استرس کوهن و افسردگی بک اقدام به گردآوری داده های مورد نیاز شد. 106 بیمار مبتلا به آسم و 106 فرد سالم در گروه شاهد و کنترل بررسی شدند. در این مطالعه برای توصیف متغیرهای کیفی از فراوانی مطلق و نسبی و برای توصیف متغیرهای کمی از میانگین و انحراف معیار استفاده شد. جهت بررسی رابطه بین ابتلا به آسم با استرس و افسردگی نیز از مدل رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. تحلیل ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها: 

    با توجه به نتایج حاصل از مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، با تعدیل اثر متغیرهای دموگرافیک مورد مطالعه، رابطه معناداری بین افسردگی و ابتلا به آسم مشاهده شد (0/018=P)؛ بر این اساس یک واحد افزایش در نمرات افسردگی، نسبت شانس ابتلا به آسم را به اندازه 10 درصد افزایش داده است. اما بین استرس و ابتلا به آسم رابطه معناداری از نظر آماری مشاهده نشده است (0/684=P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از پژوهش، بالا بودن استرس و افسردگی در گروه آزمایش را نسبت به گروه کنترل نشان می دهد. همچنین متغیر افسردگی به عنوان یک ریسک فاکتور احتمالی، می تواند شانس ابتلا به آسم را افزایش دهد که این موضوع نیز نیاز به بررسی های بیشتر در مطالعات پیش رو دارد.

    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، آسم
  • روناک شاهویی، اثمر کریمی، شهین مهرنژادی، شعله شاه غیبی، گلاله کرمی، فرزانه خان پور* صفحات 77-91
    زمینه و هدف

     اضطراب و افسردگی در دوران بارداری شایع است اما اغلب نادیده گرفته شده و درمان نمی شوند و همین مسیله مشکلات زیادی را در دوران بارداری و بعد از آن برای مادر و نوزاد به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آن در مادران  باردار مراجعه کننده به درمانگاه های شهرسنندج در سال 1396انجام گردید.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی (مقطعی) می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه خانم های باردار مراجعه کننده به درمانگاه های سطح  شهر سنندج در سال 1396 بود  و در همین راستا 580 مادر باردار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر و افسردگی بک را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و کای اسکویر انجام شد.

    یافته ها:

      شیوع اضطراب آشکار و پنهان در  زنان باردار به ترتیب 4/23 و 9/27 درصد و میزان افسردگی متوسط تا شدید برابر با 3/15 درصد بود. بین سن با افسردگی و اضطراب همبستگی معنادار مشاهده شد (p<0/05).

    نتیجه گیری:

     با توجه به  نتایج پژوهش که شیوع  بالای اضطراب و افسردگی در مادران باردار را نشان داد، آموزش و ایجاد بسترهای مناسب برای دریافت درمان های روان شناختی برای مادران باردار ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، زنان باردار
  • اسری امجدی، رضا قانعی قشلاق، جمیل عبدالمحمدی، فاضل دهون* صفحات 92-100
    زمینه و هدف

    خطرات و عوارض ناشی از کارکردن طولانی مدت و مواجهه احتمالی با پرتوهای یونیزان می تواند از عوامل تهدیدی کننده رضایت شغلی در پرتوکاران باشد. ارتقاء سطح دانش، نگرش و عملکرد می تواند در جهت افزایش رضایت شغلی آنان موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رضایت شغلی پرتوکاران و ارتباط آن با دانش، نگرش و عملکرد نسبت به اصول حفاظت پرتویی در پرتوکاران شهر سنندج انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی از نوع تحلیلی بود که بر روی 63 نفر از پرتوکاران شاغل در بخش های رادیولوژی شهر سنندج انجام شد. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. داده های مطالعه با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه سنجش رضایت شغلی و پرسشنامه سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد پرتوکاران از اصول حفاظت پرتویی در پرتوکاران جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 در سطح معنی داری 0/05 صورت گرفت.   

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار نمره رضایت شغلی برابر 12/50±82/90 بود. بین نمره رضایت شغلی با دانش، نگرش و عملکرد همبستگی معنی داری وجود نداشت. بین میانگین نمره عملکرد با وضعیت تاهل (0/02=P)، تحصیلات (0/002=P) و وضعیت استخدامی (0/009=P) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    علی رغم مطلوب بودن رضایت شغلی پرتوکاران، می توان با توجه بیشتر و تسهیل عوامل محیطی و سازمانی محل کار، در جهت حفظ و ارتقاء رضایت شغلی پرتوکاران قدم برداشت. به نظر می رسد برای بررسی دقیق تر ارتباط رضایتمندی شغلی با مولفه های دانش، نگرش و عملکرد نیاز به انجام پژوهش های بیشتری با حجم نمونه بالاتری می باشد.

    کلیدواژگان: حفاظت پرتویی، دانش، نگرش، عملکرد، پرتوکاران، رضایت شغلی
  • سوسن حیدرپور*، فاطمه دهقان، نادر سالاری صفحات 101-112
    زمینه و هدف

    سندرم پیش از قاعدگی  یکی از شایع ترین مشکلات زنان در سنین باروری است که اغلب در کار و روابط اجتماعی آن ها تداخل ایجاد می کند. یکی از نظریه های پیشنهادی جهت ایجاد علایم سندرم پیش از قاعدگی، عوامل محیطی مانند استرس می باشد. مطالعه حاضر، با هدف مقایسه تاثیر تکنولوژی واقعیت مجازی و هیپنوتراپی بر استرس مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی،  برروی 90 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که  مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بودند و  به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در سه گروه  هیپنوتراپی (30نفر)، گروه تکنولوژی واقعیت مجازی (30نفر) و گروه کنترل (30نفر) تخصیص یافتند انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، غربالگری سندرم پیش از قاعدگی  و DASS21 بود. آرام سازی از طریق واقعیت مجازی و هیپنوتیزم طی 3 جلسه در گروه های آزمون اجرا شد و بعد از گذشت یک ماه از اتمام جلسات پس آزمون اخذ شد.  داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی و آزمون تعقیبی توکی با SPSS-24 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره استرس، در گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل، کاهش معناداری داشت (0/001>P) ولی در مقایسه بین دو گروه مداخله، تفاوت معناداری بین این دو روش مشاهده نشد و نقش هرکدام در کاهش استرس یکسان بود (0/620=p).

    نتیجه گیری

    هر دو روش تکنولوژی واقعیت مجازی و هیپنوتراپی برکاهش استرس موثر می باشند. توصیه می شود روش هیپنوتراپی و تکنولوژی واقعیت مجازی برای کنترل استرس مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: استرس، تکنولوژی واقعیت مجازی، سندرم پیش از قاعدگی، هیپنوتراپی
|
  • Behzad Imani, Sahar Alizade*, Nilufar Mousavi Pages 1-14
    Background & Aim

    Cesarean section is the most common operation in women's life and Due to the importance of mother's experiences of childbirth, the purpose of this qualitative study is to explain the stress factors according to the experience of mothers during this surgery.

    Materials & Methods

    In this qualitative study that was conducted using conventional content analysis method, 8 cesarean section nulliparity women were randomly selected in Shahid Akbarabadi hospital, Tehran. Then, in addition to observation and library study, deep and semi-structured interviews were arranged for the participants based on the stressors and anxieties faced during cesarean section in operating room and the data were analyzed by using Graneheim & Lundman method.

    Results

    After the analysis, 8 sub- themes and 3 themes were obtained. The three themes included mothers' lack of knowledge, staff's communication problems, and mother's psychological needs which are considered to be the main stress-causing factors in cesarean section pregnant mothers.

    Conclusion

    The results showed that many of the needs of primiparous mothers who come to the operating room for caesarean section are not answered.

    Keywords: pregnant mothers, nulliparity, cesarean section, stressors, qualitative study
  • Fatemeh Mohammadi Ali Abadi, Farshid Shamsaei, Leili Tapak, Efat Sadeghian* Pages 15-30
    Background & Aim

    During the corona pandemic, due to the shortage of nurses, increasing number of patients with Corona, and the volume of nursing care, the workload of nurses has increased. Nurses 'mental health can be a determining factor in nurses' work efficiency and quality of performance. Therefore, this study aimed to determine the relationship between mental workload and the mental health of nurses caring for patients with Covid-19.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional correlational study, 110 nurses working in educational and medical centers affiliated with Hamadan University of Medical Sciences in 2021 participated and were selected by simple random sampling. Data were collected by demographic questionnaire, mental workload questionnaire (NASA-TLX), and a self-report general health questionnaire (GHQ28) and analyzed by SPSS20 software using descriptive and inferential statistical tests. P<0.05 is considered significant.

    Results

    The average overall score of nurses' workload was 65.3 ± 12.1, and the highest score related to physical pressure and the lowest score related to efficiency was 74.9 ± 20.3 and 27.6 ± 23.9, respectively. The average mental health score of the nurses was 29.8 ± 10.3, the highest average score was related to physical symptoms (12.8 ± 3.1) and the lowest was related to depression (4.9 ± 3.6). Pearson's correlation coefficient showed a positive correlation between workload and mental health (r=0.217, P=0.001), workload and physical symptoms had a positive correlation (r=0.327 and P=0.013), and physical pressure and physical symptoms had a positive correlation (r = 0.203 and P = 0.001) and there is significance.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, during the corona, the amount of mental workload increased and there was an inverse relationship between workload and mental health, that is, mental health decreases with increasing workload. Therefore, it is suggested that managers help control the workload and improve the mental health of nurses by thinking of measures.

    Keywords: COVID-19, mental health, nurse, workload
  • The role of perseverative thinking and Cognitive-attentional syndrome in predicting students' depression
    Niloofar Mikaeili *, Shiva Rahimzadegan, Hasan Taheri Pages 31-43
    Background & Aim

     Depression is a common problem among young people that can affect their mental health. This study aimed to investigate the role of perseverative thinking and Cognitive-attentional syndrome in predicting students' depression.

    Materials & Methods

     The current study is correlational. All students enrolled in the University of Mohaghegh Ardabili during the academic year 2021–2022 made up the research's statistical population. The research sample included 278 people selected by the cluster sampling method. The tools of this research included Ehring perseverative Thinking Questionnaire (2010), Wells' Cognitive-Attentional Syndrome Questionnaire (2009), and Beck Depression Questionnaire - Second Edition (1996). Analysis of the information obtained from the implementation of questionnaires, and was done through SPSS23 software and Pearson correlation and multiple regression methods.

    Results

     The research results showed that there is a significant positive relationship between perseverative thinking and depression (p<0.01) and between cognitive-attentional syndrome and depression (p<0.01) in students. Also, perseverative thinking and cognitive-attentional syndrome predict depression in students positively and significantly (p<0.01).

    Conclusion

     This research shows the important role of perseverative thinking and cognitive-attentional syndrome to prevent the development of depression.

    Keywords: perseverative thinking, cognitive-attentional syndrome, depression, students
  • Soma Bahmani, Roonak Shahoei, Trifeh Mehri, Seyedeh Soma Zakariaee* Pages 48-63
    Background & Aim

    Considering that gestational diabetes can cause maternal and fetal problems, this study was conducted with the aim of determining the effect of superficial back stroke massage on the physiological indicators of diabetic pregnant women admitted to Ba'ath Hospital, Sanandaj.

    Materials & methods

    This research was a randomized clinical trial study. The study population consisted of all pregnant women with gestational diabetes admitted to the high-risk pregnancy department of Besat Sanandaj Hospital. The total sample size was estimated to be 92 people and the samples were selected based on the purpose and then randomly divided to two groups of 46 people, intervention and control. The data collection tool included demographic and clinical characteristics questionnaire, physiological index registration form. For the intervention group, in addition to routine interventions, superficial back stroke massage was performed for 4 days and every day for 10 minutes at 4-6 in the evening. The control group received only routine care. Data analysis was done using SPSS version 22 software and chi-square, independent t-test, analysis of variance. p<0.05 was considered significant.

    Results

    Before the intervention, the two groups were homogeneous in terms of demographic, clinical and physiological indicators (P<0.05). After the intervention, physiological indicators including pulse (p=0.001), systolic blood pressure (p=0.001), diastolic blood pressure (p=0.024) and breathing (p=0.001) in the intervention group had a significant decrease compared to the control group. But after the intervention, there was no significant difference in body temperature between the two groups (p=0.285).

    Conclusion

    In women with gestational diabetes, superficial back stroke massage can be effectively used to improve physiological indicators.

    Keywords: gestational diabetes, superficial back stroke massage, physiological indicators
  • Rasoul Nasiri Kalmarz, Sina Valiee, - Farzad Khanpour, Arin Azadnia, Sahar Dalvand, Farzaneh Khanpour* Pages 64-76
    Background & Aim

    Asthma is an airway disease that threatens the lives of more than millions of people .The aim of this study was to compare the frequency of stress and depression in people with asthma aged 18-55 years in Sanandaj.

    Material & method

    The method of the present study was a case study and patients with asthma referred to the Asthma and Allergy Clinic were selected by convenience sampling method and by obtaining their satisfaction using the Cohen Stress and Beck Depression Inventory, the required data were collected.106 patients with asthma and 106 healthy individuals in the case and control groups were matched in terms of age and sex. In this study, absolute and relative frequencies were used to describe qualitative variables and mean and standard deviation were used to describe quantitative variables. Multiple logistic regression model was also used to investigate the relationship between asthma and stress and depression. Data were analyzed using Chi-square and t-test independently using SPSS software version 23.

    Results

    According to the results of the multiple logistic regression model, by adjusting the effect of the studied demographic variables, a significant relationship between depression and asthma was observed (P=0.018); Accordingly, one unit increase in depression scores increases the odds of asthma by 10%. However, there is no statistically significant relationship between stress and asthma (P=0.684).

    Conclusion

    The results of the study show the high level of stress and depression in the examination group compared to the control group. Also, the variable of depression as a possible risk factor can increase the chance of developing asthma, which needs further investigation in future studies.

    Keywords: Stress, depression, asthma
  • Ronak Shahoei, Asmar Karimi, Shahin Mehrnezhadi, Sholi Shahgheibi, Gohahi Karami, Farzaneh Khanpour* Pages 77-91
    Background & Aim

    Anxiety and depression are common during pregnancy, but often ignored and not treated, and this issue causes many problems during and after pregnancy both for the mother and baby. The present study was conducted with the aim of determining the level of anxiety and depression and its related factors in pregnant mothers who referred to clinics in Sanandaj city, 2017.

    Material & method

    The present study is descriptive-analytical (cross-sectional). The study population included all pregnant women who referred to clinics in Sanandaj in 2017 and in this regard, 580 pregnant women completed the Spielberger Anxiety and Beck Depression Inventory by available sampling method. Data analysis was performed using spssv.18 as well as Pearson and Chi-square correlation coefficient.

    Results

    The prevalence of overt and covert anxiety in pregnant women was moderate to high 23.4% and 27.9%, respectively, and the rate of moderate to severe depression was 15.3%. There was a significant inverse correlation between age and depression and anxiety (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, which showed a high prevalence of anxiety and depression in pregnant women, it is required to educate and create appropriate contexts for pregnant mothers to receive psychological treatments

    Keywords: Anxiety, Depression, Pregnant women
  • Asra Amjadi, Reza Ghanei Gheshlagh, Jamil Abdolmohammadi, Fazel Dehvan* Pages 92-100
    Background & Aim

    Risks and complications caused by long-term exposure to ionizing radiation can reduce job satisfaction in radiologists. Improving the level of knowledge, attitude and performance can be effective in increasing their job satisfaction.  The present study was conducted with the aim of determining the job satisfaction of radiographers and its relationship with knowledge, attitude and performance towards the principles of radiation protection among radiographers in Sanandaj, 2018.

    Material & Method

    The present study was an analytical cross-sectional study that was conducted on 63 radiologists working in the radiology departments of Sanandaj city. Sampling was done by census. The data was collected by using a demographic characteristics questionnaire, a job satisfaction questionnaire, and a questionnaire to measure the knowledge, attitude and performance of radiographers about the principles of radiation protection in radiographers. Data analysis was done using SPSS-16 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of the job satisfaction score was 82.90±12.50. There was no significant relationship between job satisfaction score with knowledge, attitude and practice. There was a statistically significant relationship between the average practice score and marital status(P=0.02), education(P=0.002) and employment status (P=0.009).

    Conclusion

    Despite the fact that the job satisfaction of radiation workers is desirable, it is necessary to take steps to maintain and improve the job satisfaction of radiation workers by paying more attention and facilitating the environmental and organizational factors of the workplace. It seems that in order to investigate the relationship between job satisfaction and knowledge, attitude and performance parameters, more research with a larger sample size is needed.

    Keywords: radiation protection, knowledge, attitude, performance, radiation workers, job satisfaction
  • Sousan Heydarpour*, Fateme Dehghan, Nader Salari Pages 101-112
    Background & Aim

    Premenstrual syndrome (PMS) is one of the most common problems in women of childbearing age that often interferes with their work and social relationships. One of the theories proposed to cause the symptoms of premenstrual syndrome is environmental factors such as stress. The present study was conducted with the aim of comparing the effect of hypnotherapy and virtual reality technology on the stress of premenstrual syndrome.

    Materials & Methods

    This clinical trial study was conducted on 90 students of Kermanshah University of Medical Sciences who were suffering from premenstrual syndrome and were selected using  convenient sampling and then randomly assigned to three hypnotherapy groups (30 people), virtual reality technology group (30 people) and control group (30 people).Data collection tools included demographic information questionnaires, premenstrual syndrome screening and DASS21. Relaxation through virtual reality and hypnosis was implemented in 3 sessions in the test groups, and a post-test was taken one month after the completion of the sessions. Data were analyzed using paired t-tests and Tukey’s post hoc test with SPSS-24.

    Results

    The average stress score in the intervention groups compared to the control group had a significant decrease (P<0.001), but in the comparison between the two intervention groups, no significant difference was observed between these two methods, and the role of each was equally effective in reducing stress(P=0.620).

    Conclusion

    Both hypnotherapy and virtual reality technology are effective in reducing stress. It is recommended to use hypnotherapy and virtual reality technology to control stress

    Keywords: stress, virtual reality technology, premenstrual syndrome, hypnotherapy